vineri, 9 decembrie 2011

Modificari cu privire la ajutorul public judiciar in materie civila

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 866 din data de 8 decembrie 2011 a fost publicata Legea nr. 251/2011 pentru modificarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 51/2008 privind ajutorul public judiciar in materie civila.

Ajutorul public judiciar reprezinta o forma de asistenta acordata de stat care are ca scop asigurarea dreptului la un proces echitabil si garantarea accesului egal la actul de justitie, pentru realizarea unor drepturi sau interese legitime pe cale judiciara. Poate solicita acordarea ajutorului public judiciar orice persoana fizica, in situatia in care nu poate face fata cheltuielilor unui proces sau celor pe care le implica obtinerea unor consultatii juridice in vederea apararii unui drept sau interes legitim in justitie, fara a pune in pericol intretinerea sa ori a familiei sale.
Blocarea executarii siliteBlocarea executarii silite

Noul act normativ prevede ca ajutorul public judiciar se poate acorda, separat sau cumulat, in oricare dintre formele prevazute de ordonanta. Valoarea ajutorului public judiciar acordat, separat sau cumulat nu poate depasi, in cursul unei perioade de un an, suma maxima echivalenta cu 10 salarii minime brute pe tara la nivelul anului in care a fost formulata cererea de acordare. In forma anterioara a actului normativ, valoarea ajutorului public judiciar nu putea depasi suma maxima echivalenta cu 12 salarii minime brute pe tara.

Beneficiaza de ajutor public judiciar persoanele al caror venit mediu net lunar pe membru de familie, in ultimele doua luni anterioare formularii cererii, se situeaza sub nivelul de 300 lei. In acest caz, sumele care constituie ajutor public judiciar se avanseaza in intregime de catre stat.

Daca venitul mediu net lunar pe membru de familie, in ultimele doua luni anterioare formularii cererii, se situeaza sub nivelul de 600 lei, sumele de bani care constituie ajutor public judiciar se avanseaza de catre stat in proportie de 50%.

Sumele reprezentand limitele de venit si limita maxima ce se poate acorda ca ajutor public judiciar se pot modifica prin hotarare a Guvernului.


Read more http://www.juridice.ro/178302/modificari-cu-privire-la-ajutorul-public-judiciar-in-materie-civila.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.