Baroul Cluj a dat publicitatii raspunsurile primite de la Consiliul Superior al Magistraturii si Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie fata de situatia semnalata de avocati ai Baroului Cluj privind nepermiterea de catre DIICOT Cluj Napoca la asistarea clientilor ca martori in faza de urmarire penala intrucat nu exista reglementare in acest sens.
Baroul Cluj a invocat prevederile din Legea 51/1995 privind organizarea si functionarea profesiei de avocat potrivit carora “avocatul are dreptul sa asiste si sa reprezinte persoanele fizice si juridice in fata instantelor autoritatilor judecatoresti si a altor organe de jurisdictie, a organelor de urmarire penala….”
CSM a raspuns ca solicitarea Baroului Cluj excede competentelor sale, intrucat acesta nu poate exprima opinii cu privire la masurile dispuse de procuror pe parcursul urmaririi penale, legalitatea acestora fiind cenzurata de procurorul ierarhic superior sau de instanta de judecata, atunci cand legea prevede.
Opinia Parchetului de pe langa ICCJ este ca martorii nu fac parte din categoria persoanelor care au calitatea de parti in procesul penal si, deci, nu pot fi asistati pe parcursul efectuarii unor activitati de urmarire penala ce implica prezenta lor in fata organului de urmarire penala.
In opinia mea, cata vreme martorul este persoana supusa unor repercursiuni de natura penala , si ma refer aici strict la marturia mincinoasa, in eventualitatea in care subiectul la care ne referim se dovedeste a fi in incadrarea pe care dispozitiile cuprinse in partea speciala a Codului Penal, mai exact ale cap. II, t. VI, art. 260, este tot mai evidenta necesitatea ca in astfel de conditii sa i se poata acorda asistenta prin avocat.
In concluzie unde exista regula avem si exceptie si anume, atunci cand martorul devine invinuit ca mai apoi sa avem fie un inculpat fie un caz de N.U.P. - insa pentru aceasta se impune respectarea dreptului la un proces echitabil si la aparare al oricarei persoane care detine o astfel de calitate.
Consider in incheiere necesitatea unor lucrari de cercetare si de aplicare practica in viata juridica a lucrurilor prin abordarea sistematica a insitutiei ''martorului'' - analizata intr-o perspectiva a practicii internationale ( a se vedea jurisprudenta CEDO)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.