marți, 16 august 2011

Valoarea ajutorului public judiciar in materie civila nu poate depasi ...

Decanul Baroului Bucuresti va instiinteaza ca la intalnirea de lucru cu conducerea Ministerului Justitiei, Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si Ministerului  Adminsitratiei si Internelor au fost abordate probleme legate de modificarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr.51/2008 privind ajutorul public judiciar in materie civila, considerandu-se ca valoarea ajutorului public judiciar acordat separat sau cumulat, nu poate depasi, in cursul unei perioade de un an, suma maxima echivalenta cu trei salarii minime brute pe tara, la nivelul anului in care a fost formulata cerere de acordare.

In mod corespunzator, beneficiaza de ajutor public judiciar, in formele prevazute la art.6 din Legea 193/2008, persoanele al caror venit mediu net lunar pe membru de familie, in ultimele sase luni anterioare formularii cererii, se situeaza sub nivelul de 200 lei.

In aceasta situatie, sumele care constituie ajutor public judiciar se avanseaza in intregime de stat.

In cazul in care venitul mediu net lunar pe membru de familie, in ultimele sase luni anterioare formularii cererii se situeaza sub nivelul de 400 lei, sumele de bani care constituie ajutor public judiciar se avanseaza de catre stat in proportie de 50%.

Sumele reprezentand limitele de venit si limita maxima ce se poate acorda ca ajutor public judiciar se pot modifica prin hotararea Guvernului.

Acest proiect de lege a fost adoptat de Senat in sedinta din 30 mai 2011, cu respectarea prevederilor art.76 alin.1 din Constitutia Romaniei republicata.

De asemenea, a fost abordata posibilitatea platii onorariilor pentru avocatii care acorda asistenta judiciara, in mod centralizat de la Ministerul Justitie catre U.N.B.R, in baza facturii centralizate emise de catre acesta, urmand  ca U.N.B.R-ul sa vireze catre fiecare barou contravaloarea prestatiilor in baza centralizatorului referatelor intocmite de avocati care atesta prestatia avocatiala efectiva.

O parte din discutii a fost axata pe instituirea unui mecanism de gestionare mai eficienta a fondurilor destinate platii onorariilor avocatilor din oficiu pentru prestatiile avocatiale in cadrul sistemului ajutorului public judiciar in materie civila si al asistentei judiciare in materie penala.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.