Normele metodologice de aplicare a Legii zilierilor
In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 300 din data de 2 mai 2011 a fost publicat Ordinul ministrului muncii, familiei si protectiei sociale, interimar, si al ministrului finantelor publice nr. 1439/1930/2011 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 52/2011 pentru exercitarea unor activitati cu caracter ocazional desfasurate de zilieri.Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 52/2011 pentru exercitarea unor activitati cu carcter ocazional desfasurate de zilieri cuprind informatii detaliate referitoare la registrul de evidenta a zilierilor si impozitul pe venitul realizat de zilieri.
Iata cateva din reglementarile oferite de catre legiuitor in cuprinsul actului normativ...
Registrul de evidenta a zilierilor
Beneficiarul de lucrari organizeaza conducerea si tinerea la zi a registrului de evidenta a zilierilor, in scopul asigurarii unei evidente unitare cu privire la utilizarea fortei de munca a lucratorilor zilieri.
Registrul se tipareste si se inseriaza de Imprimeria Nationala, iar distribuirea acestuia se face, la cerere si contra cost, de catre Inspectia Muncii prin inspectoratele teritoriale de munca.
Inregistrarea in registru se realizeaza in ordine cronologica pentru toti zilierii cu care beneficiarul are raporturi de munca. Registrul se intocmeste zilnic, cu exceptia perioadelor in care nu se apeleaza la serviciile zilierilor.
Potrivit prevederilor art. 7 alin 2 din Legea nr. 52/2011, beneficiarul va inainta lunar, pana cel tarziu la data de 5 a fiecarei luni, catre inspectoratul teritorial de munca o copie a registrului continand inregistrarile din luna precedenta, certificata ”conform cu originalul”.
Beneficiarii de lucrari care au infiintate sucursale, agentii, reprezentante, puncte de lucru sau alte asemenea unitati fara personalitate juridica, carora le-au delegat competenta de a incheia raporturi juridice cu zilieri, pot delega acestora si competenta conducerii, completarii si transmiterii catre inspectoratele teritoriale de munca a copiei registrului.
Registrul se pastreaza la sediul beneficiarului de lucrari sau, dupa caz, la sediul sucursalei, agentiei , reprezentantei, punctului de lucru.
Inspectoratele leritoriale de munca inainteaza semestrial catre Inspectia Muncii rapoarte privind evolutia numarului de zilieri, pe domenii de activitate, numarul de cazuri depistate fara forme legale, masurile sanctionatoare dispuse si alte informatii solicitate de Inspectia Muncii.
Inspectia Muncii centralizeaza la nivel national informatiile si le va comunica semestrial Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale.
Impozitul pe venitul zilierilor
Zilierii datoreaza impozit pentru venitul realizat din activitatea desfasurata. Impozitul se calculeaza de fiecare din beneficiarii de lucrari prin aplicarea cotei de 16% asupra remuneratiei brute zilnice.
Beneficiarii de lucrari efectueaza calculul si retinerea impozitului la data fiecarei plati a remuneratiei brute zilnice.
Virarea la bugetul de stat a impozitului calculat si retinut se efectueaza de catre beneficiarii de lucrari pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei pentru care se platesc aceste venituri.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.